Chocolat Madagascar
Chocolat Madagaskar od Chocolat Robert.
Značka Chocolat Robert existuje od roku 1940. Na Madagaskaru, ale ne mimo něj. Rodina Ramanandraibe vlastnila kakaovou plantáž od roku 1920 a v roce 1970 převzala Chocolaterie Robert. V roce 2013 přišel na scénu Neil Kelsall, který předtím dělal projekty na Madagaskaru. Tak se zrodila značka Chocolat Madagascar. A pokud chtěli být úspěšní mimo Madagaskar, museli vyrobit absolutně nejlepší čokoládu, řekl Neil. A tak bylo rozhodnuto: Nejlepší čokoláda v každém ohledu; od zemědělce ke spotřebiteli. Chocolat Madagaskar a Chocolat Robert se liší kvalitou a cenou. Chocolat Madagaskar získal během své krátké existence mnoho mezinárodních ocenění.Čokoláda se vyrábí na Madagaskaru a balí se v továrně Chocolaterie Robert. Rodina Ramanandraibe má proto také podíl v Chocolat Madagascar. (Někteří členové rodiny žijí v Paříži a mají tam obchod s čokoládou značek Chocolat Robert a Chocolat Madagascar). Ostrov Madagaskar je větší než Francie a Belgie dohromady a 2,5 krát větší než Velká Británie. Produkuje 0,1% světového kakaa, ale velmi aromatické a chutné kakao. Kakao bylo představeno kolem roku 1822, původně z Holandské východní Indie (tehdy). Nejprve byl vysazen v deštných pralesích na severovýchodním pobřeží ostrova, poblíž Ivoloiny a Vohibinany. Tato část ostrova je zranitelnější vůči cyklónům. Proto se kolem roku 1900 hlavní kultivace přesunula na západ do deštných pralesů v údolí Sambirano.V roce 2012 pracovníci Chocolaterie Robert znovu zasadili na východním pobřeží 100 000 kakaovníků ve Vohibinany, s první sklizní v roce 2016. A v roce 2015 firma koupila 1 726 hektarů plantáže MAVA, která se táhne přes horní a dolní údolí Sambirano na Madagaskaru. Zahrnuje osm farem nabízejících různé terroir kakao – Ankidony, Ambalahonko, Ambohimena Nord, Ambohimena Sud, Antsamala, Maliolo, Ambodivato a Ottange.